MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDİR?

Muris Muvazaası (mirastan mal kaçırma) Ne Demek?

Bir kimse hayattayken, olası mirasçısını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla başka kimselere karşılıksız kazandırma yapması muris Muvazaası (mirastan mal kaçırma) olarak tanımlanıyor. Kişi, muris muvazaasında karşılıksız kazandırmayı tapuda satış veya ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi gösterebilir. Miras bırakanın asıl amacı saklı paylı mirasçılarının kendisi vefat ettiğinde tenkis davası açarak miras paylarını almalarını önlemektir. Bir diğer ifadeyle, muris aslında bağışlamak istediği mallarını satış karşılığında ya da ölünceye kadar bakma karşılığında devretmiş gibi göstererek olası mirasçılarının lehine bağış yapılan kişilere dava açmasını önlemek istemektedir.

Muris muvazaasında görünürdeki işlem ölünceye kadar bakma sözleşmesi, satış, bağış şeklinde karşımıza çıkabilir. Ancak tarafların kendi aralarındaki anlaşma mirastan mal kaçırmaktır. Örneğin kızlarına mirastan pay vermek istemeyen bir babanın, kendisine ait taşınmazlarını hayattayken oğluna satış yoluyla devretmesi muris muvazaası için klasik bir örnektir.

Kimler Muris Muvazaası Davası Açabilir?

Miras hakkının engellediğini düşünen herkes muris muvazaası davası açabilir. Yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar, evlat edinilenler de muris muvazaası davası açabilir.

Muris Muvazaası Davası Ne Zaman Açılır?

Bu dava, miras bırakanın vefat ettiği tarihten itibaren her zaman açılabilir. Çünkü muris muvazaasında zamanaşımı ve hak düşürücü süre yoktur.

Muris Muvazaası Davası Nerede Açılır?

Muris muvazaası iddiası ile açılacak tapu iptal ve tescil davaları, taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemelerinde açılmalıdır. Ancak birden fazla taşınmaz var ise taşınmazlardan birinin bulunduğu yer mahkemesinde tüm taşınmazlara ilişkin muris muvazaasına dayalı tapu iptal tescil davası açılabilir.

Muris muvazaası hangi delille ispat edilir?

Muris muvazaaları davalarında muvazaa iddiası her türlü delil ile ispatlanabilir. Dosyanın taraflarının özel durumları değerlendirilerek sunulacak deliller ve özellikle tanık delili ispat açısından önemlidir. Yargıtay içtihatlarında tarafların ekonomik durumları, taşınmazın elden çıkarılmasını gerektirir bir durum olup olmadığı, taşınmazın değeri ve tapudaki satış bedeli, tarafların arasındaki yakınlık ve ilişkileri muvazaa iddiasında göz önünde bulundurulan birtakım hususlardır.

Taşınmaz Tapuda Kayıtlı Değilse Ne Olur?

Tapusuz taşınmazlar ve taşınır mallar muris muvazaası davasına konu edilemez.

Muris muvazaası davasına ilişkin düzenlemeler kısaca böyle olmakla birlikte hak kaybı yaşamamak ve takibin daha sağlıklı yürümesi için hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. 

Twitterda Paylaş Facebook'da Paylaş